Svileno drevo
EyelidFirmerTreatment
EyelidFirmerConcentrate

KozmetikaNegaProfesionalna kozmetika Chris FarrellSestavineALBIZIA JULIBRISSIN ali SVILENO DREVO V KOZMETIKI

16/05/2019

Sinonimi: Albizia Julibrissin, Albizia Julibrissin Bark Extrac, Silk Tree Extract, Albizia Julibrissin Rosea.

Ekstrakt svilenega drevesa v kozmetiki

Ekstrakt pridobljen iz eksotičnega svilenega drevesa ima protivnetno, antioksidativno, adstringentno delovanje na koži. Vendar je najbolj iskan učinek svilenega drevesa preprečevanje staranja z delovanjem na patološki mehanizem glikacije.

Učinki svilenega drevesa v kozmetiki

Antioksidativno, protivnetno in adstringentno delovanje se dosega s pomočjo fitokomponent, kot so: kvercetin, izokvercetin, flavonojidi. Med drugim ta ekstrakt izboljšuje lokalno cirkulacijo krvi, kar izboljšuje metabolizem v dermisu. V estetski medicini je tudi znana sposobnost svilenega drevesa ščititi celice kože in spodbujati sintezo celičnega hormona melatonina, kar znižuje simptome utrujenosti kože.

Raziskave kažejo, da izvleček svilenega drevesa preprečuje proces glikacije v koži – molekularni biološki mehanizem, ki škoduje kolagenskim vlaknom, ki je povezan s staranjem, zlasti z izgubo sijaja in elastičnosti kože.

Ekstrakt svilenega drevesa deluje proti glikaciji s pomočjo dveh mehanizmov. Prvi, preventivni, preprečuje začetek tega procesa. Drugi, reparativni, tako imenovani »deglycating« učinek (»cepitev«), nevtralizira strupene presnovne proizvode koži, ki sprožijo proces glikacije, ter obnovi tudi poškodovane molekule kolagena.

Še ena proučevana lastnost svilenega drevesa – sposobnost zaviranja antiogineze, predvidoma bi se lahko uporabljala v boju proti tumorjem. Ker so pa žilne lezije na koži, kar je razširjen estetski problem, je primerno uporabljati kozmetične izdelke s vsebnostjo ekstrakta svilenega drevesa zaradi upočasnitve progresiranja kuperoze in preprečevanja teleangiektazij.

Tako lahko rečemo, da izvleček svilenega drevesa deluje kot kozmetična sestavina v skladu z različnimi algoritmi: z izboljšanjem trofizma kože in očiščenjem od toksičnih glikogenskih metabolitov ter z izboljševanjem celične presnove – vse to preprečuje pojav številnih znakov staranja (pigmentacija, gubice, bleda, ohlapna koža in drugo).

Učinki ekstrakta svilenega drevesa na koži:

  • zmanjšuje znake staranja kože, zlasti na področju okoli oči,
  • zmanjšuje znake utrujenosti, podočnjake,
  • izboljšuje tonus in prožnost kože,
  • obnavlja kožo, ji povrne enakomeren izgled in zdrav sijaj.

Ekstrakt svilenega drevesa se pogosto uporablja v takšnih kozmetičnih izdelkih proti staranju kože, kot so: kreme, serumi, koncentrati, čistilna sredstva in tudi v izdelkih za nego las.

V kozmetiki Chris Farrell, med drugimi sestavinami, ekstrakt svilenega drevesa najdemo v kremi za nego kože na področju okoli oči Eyelid Firming Treatment in ampulnem koncentratu Eyelid Firming Concentrate.

Naj bo vaša vsakdanja nega popolna.

Besedilo pripravila: Anastasiia Granda