http://anubis.si/wp-content/uploads/2019/04/2008_SoftRegeneration2.png

KozmetikaProfesionalna kozmetika Chris FarrellSestavineKAJ SKRIVA SESTAVA KOZMETIČNEGA SREDSTVA? PEPTIDI

23/05/2019

Peptidi v kozmetiki

Izraz “peptid” je predlagal E. Fisher leta 1900, leta 1905 pa je predlagal metodo sinteze peptidov v laboratoriju.

Peptid je spojina dveh ali več aminokislinskih ostankov, povezanih s peptidno vezjo, velikosti manj, kot 50 kDa, zato lahko sežejo globoko v kožo. Sestavljene iz kratkih verig aminokislin.

Peptidi imajo različna poimenovanja: tripeptidi, dipeptidi, oligopeptidi… Tako dipeptid je najkrajši peptid, ki sestoji iz dveh aminokislin. Tripeptid – iz treh aminokisli, tetrapeptid – 4 aminokisline,  oligopeptid – do 10 aminokislin v sestavi, polipeptid – 10 in več.

Peptidi niso toksični, ker so po svoji naravi ostanki aminokislin sorodnih koži človeka.

Imajo garantirano majno velikost in prodirajo globoko v kožo.

Stabilni v kozmetiki: se ne pokvarijo pod vplivom UV-žark in temperature zraka.

Peptidi strukturno ponavljajo del rastnega faktorja, in sicer njegov aktivni center, ki neposredno vpliva na celični receptor, kar mu daje signal za ukrepanje. Zaradi majhnosti je njihova možna koncentracija v pripravku je zelo visoka.

Peptidi so sposobni modificirati delitev in diferenciacijo celic v smeri normalizacije: zmanjšati  pri povečani in stimulirati pri zmanjšani ravni proliferacije.

Peptidi so sposobni delovati na receptorje ciljnih celic dlje časa zaradi njihove večje količine v pripravku, sam učinek pa je zaradi enostavnosti molekule bolj ciljno usmerjen. Zaradi pregradne funkcije bazalne membrane ne morejo prodreti v splošni krvni obtok in zato nimajo sistemskega učinka in ne morejo povzročiti alergijske reakcije.

Peptidi se pogosto uporabljajo v medicini (zdravila), v kmetijstvu (sredstva za zaščito rastlin), športu (zdravila za pospešeno okrevanje po poškodbah in povečanem fizičnem naporu) in seveda v kozmetiki.

Najpogosteje se peptidi uporabljajo v sestavi injekcijskih preparatov, vključno s koktajli za mezoterapijo, biorevitalizacijo  in celo nekaterih polnil, katerih učinkovitost in biološka uporabnost sta veliko višji kot pri izdelkih za zunanjo uporabo. Kljub temu se peptidi pogosto dodajajo izdelkom za nego obraza in telesa (kreme, serumi…), pripravkom proti izpadanju las (šamponi, balzami).

Primer peptidov, ki se uporabljajo v kozmetiki:

1.Tip – stimulatorji

Palmitoyl tetrapeptide-7

Gre za fragment imunoglobulina G (IgG), ki je vključen v različne fiziološke procese, vključno z imunskim. Zmanjšuje in zavira vnetne procese v koži, kar izboljšuje njeno kakovost. Njegovo delovanje je podobno delovanju “hormona mladosti” (DHEA). Palmitoyl tetrapeptide-7 je vključen v pripravke za starajočo se kožo, fotopoškodovano kožo in tudi v izdelke za nego kože v predelu oči.

Palmitoyl Oligopeptide

Stimulira tvorbo kolagena I in III tipov, kot tudi ceramidov II tipa in hialuronske kisline. S tem se doseže zmanjšanje globine gubic, obnovitev čvrstosti kože.

Palmitoyl Dipeptide-5

Stimulira tvorbo kolagenskih vlaken IV in VII tipov, vpliva na moč povezovanja epidermisa in dermisa, posredstvom okrepitve bazalne membrane.

2.Tip – splošno obnovitveni

Guanidine HCL in Tripeptide-1

To je »signalna molekula«, ki signalizira »industrijskim« celicam kože o tem, da je nekje motnja v stanju kože. On pomaga potrebnim celicam, da se hitro vključijo v proces nevtralizacije stresa in njegovih učinkov. Hkrati preprečuje zlepljenje kolagenskih vlaken.

3.Tip – blokatorji napetosti mimičnih mišic, podobno botoxu.

Аcetyl hexapeptide-8, Аcetyl hexapeptide-8, Pentapeptide-18, Acetyl octapeptide-3.

Peptidi,ki preprečujejo prenos impulzov krčenja k receptorjem mimičnih mišic. Ustvarja učinek »otrplosti« vendar kratkotrajen (3-5 ur).

4.Tip – regulatorji procesa melanogeneze

Tetrapeptide 30

Zelo učinkovit peptid proti starostni pigmentaciji, prav tako ima močan protivnetni učinek na razdraženo kožo in kožo z akne.

Palmitoyl Tripeptide-30

Peptid stimulira tvorbo melanina, omogoča dober samoporjavitveni učinek.

Nonapeptide-1

Preprečuje aktivacijo tirozina in tvorbo melanina. Zmanjšuje prekomerno pigmentacijo kože.

5.Tip – imunomodulatorji

Acetyl Dipeptide-3  Aminohexanoate

Obnavlja obrambni mehanizem kože, preprečuje razvoj akne.

Acetyl Tetrapeptide-2

Peptid s protivnetnim delovanjem. Stimulira tvorbo imunskih celic (Makrofagi, Langerhancove) in regeneracijo epidermalnih struktur.

6.Tip – neurotransmiterji

Acetyl Dipeptide-1Cetyl Ester

Znižuje občutljivost kože na dražeči faktorji okolja, hkrati oslabijo napetost mišičnih vlaken v koži.

7.Tip – peptidi, ki izboljšujejo mikrocirkulacijo.

Palmitoyl Tetrapeptide 7, Dipeptide-2, Hesperidin Methyl Chalcone

Odstranjujejo otekline, zabuhlost okoli oči. Izboljšujejo drenažno funkcijo kože, okrepijo kapilare, povečujejo elastičnost kože.

8.Tip – rekonstruktorji

Сopper tripeptide-1

Pospešuje celjenje tkiva po opeklinah, mehaničnih poškodbah (tudi po pilingih). Zglajujejo brazgotinasto kožo (post-akne). Rekonstruirajo kožo s pomočjo stimulacije degradacije starega slabega kolagena in daje signal za tvorbo novega, mladega kolagena, kar vodi k obnavljanju turgora kože.

V tem članku niso navedeni vsi peptidi, ki se uporabljajo v kozmetični industriji, vendar upam, da vam bo ta informacija v pomoč, ko boste prebrali sestavine na vaših kozmetičnih sredstvih. Seveda znanost in proizvodnja ne stojita na enem mestu in vsaki dan/mesec/leto… se bodo pojavljala nova sredstva za nego kože.

Nega kože je celostni pojem, ki vključuje tako najsodobnejše kozmetične sestavine, kot tudi bistvenega pomena vitamini, minerali, antioksidanti.

Veliko kozmetičnih sredstev Chris Farrell vsebujejo peptidi, kar zagotavlja znatno izboljšane zrele kože obraza in telesa. Naprimer: krema za nego kože obraza Soft Regeneration 2, CPR2 – krema za področje okoli oči, Skin Smothing Balm – vlažilni, pomlajevalni fluid, Daily Spa – pomlajevalna krema za kožo obraza, ter drugi.

Profesionalna nemška kozmetika Chris Farrell ponuja široko izbiro kvalitetnih kozmetičnih sredstev za nego kože obraza in telesa.

 

Besedilo pripravila: Anastasiia Granda